جزایر ایران به چه تعداد است؟ از جزایر ایران چه اطلاعاتی دارید؟ جزیرههایی که در ایران شناخته شده، در نظر بیشتر مردم چیزی در حدود ۱۰ تا ۲۰ جزیره میباشد، در صورتی که ایران بیش از این تعداد جزیره در داخل خلیج فارس دارد. جزایری که بیشتر آنها شناخته شده نمیباشند و اطلاعات چندانی از آنها نیست، چرا که اکثر جزیرههای ایران غیر مسکونی میباشند..
جالب است بدانیم، اگر به سرشماری انجام شده از تعداد جزیرههای مسکونی و غیر مسکونی رجوع کنیم، ایران دارای بیش از ۶۰۰ جزیره در داخل خاک خود بوده، که با تغییرات اقلیم و خشک شدن دریاچهها بسیاری از آنها از میان رفتهاند. ( از این تعداد ۲۱ جزیره مسکونی است )
جزایر بزرگ و مشهور ایران در خلیج فارس قرار دارند، جزایری به مانند کیش، هرمز، قشم، لاوان، خارک، هنگام، تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی که همگی مسکونی بوده و جزایری چون فارسی، خارگو، صدرا و شیف نیز از جزایر مسکونی خلیج فارس هستند که به دلیل کوچکی و وسعت کم دارای سکنه اندکی میباشند. جزایر مسکونی همراه با جزایر غیر مسکونی به مانند بونه، چراغی، خرو، دارا، صدف، عباسک، مرغی، ناز و نخیلو و بسیاری دیگر که به دلیل غیرمسکونی بودن خود اطلاع چندانی از آنها، در جایی ثبت نشده است، اما تعداد زیادی را تشکیل داده است و از این جهت برای دانستن حداقل تعداد جزایر ایران دارای اهمیت بالایی است.
بد نیست بدانیم بخش زیادی از جزایر ایران در میانه رود ارس قرار دارند، رودی مرزی که در شمال غرب ایران واقع شده است و دارای جزایر کوچک بسیاری است. ایران حدود ۴۲۷ جزیره کوچک در رود ارس دارد که از آنها برای چرا دام استفاده میشود و هیچ نامی به جز شمارههایی که برای آنها اختصاص داده شده، ندارند و آنها را در تقسیمات کشوری با شماره میشناسند.
در رودهای کارون و اروند کنار نیز، چند جزیره غیر مسکونی قرار دارد و در زمانی که دریاچه ارومیه خشک نشده بود تعداد ۱۰۲ جزیره نیز در آن قرار داشت. جزایری به مانند کبودان، اشک داغی، آتش، آرزو و آذین که متاسفانه از آنها چیزی باقی نمانده و اکنون با اراضی خشک شده دریاچه همسطح شدهاند.
جزیرههای آشوراده، آکاز و اسماعیل سای نیز در دریای کاسپین قرار دارند، حدود ۱۵ جزیره نیز به مانند پشته، قلم گوده بزرگ، میان گوده، آبکنار، خشکی و میر حسن باغ در درون تالاب انزلی قرار دارند که به دلیل وضعیت خشکی تالاب، دارای شرایط نامناسبی در طی سالهای اخیر میباشند.
جزیرههای گنبان و نرگس نیز در دریاچه طشک استان فارس قرار دارد که هر ساله تحت شرایط بارندگیها شکل میگیرند.
جزایر علی یوسف، منک و چاه بیشه نیز در دریاچه بختگان وجود داشتند که متاسفانه با خشکی دریاچه بختگان آنها نیز از میان رفتهاند.
جزیره قشم با حدود ۱۴۹۱ کیلومتر مربع بزرگترین جزیره از جزایر ایران بوده که در خلیج فارس و جنوب ایران قرار دارد. جزیره قشم دارای دو بندر قشم و لافت با تعدادی شهر از اولین ژئوپارک طبیعی کاندید شده در سازمان یونسکو به شمار میرود.
شاید دانستن اطلاعات از جزایر ایران که اکثر آنها فاقد سکنه هستند برای مردم عادی مفید نباشد! اما در علم جغرافیا، محاسبه تعداد آنها دارای اهمیت بالایی است.
برای اطلاعات در خصوص بیابانهای ایران به سایت یاردانگ به این آدرس + مراجعه کنید